Yasa riskli yapılarda tahliye ve yıkım konusunda önceliği hak sahiplerle anlaşma yoluna vermişse de idari makamlar tahliye ve yıkım işlemlerini her durumda ilerletmek ve gerçekleştirmekle yükümlüdür.
Riskli yapı sahiplerine riskli yapıyı yıktırmaları için 90 günden fazla olmamak üzere süre verilir. Yapıda kiracı varsa kiracıya tahliye bildirimini malik yapar, malikin bu bildirimi yapmadığının tespit edilmesi durumunda kiracıya bildirim idarece yapılır. Bu süre içinde maliklerce yıkımı yapılmayan yapılar idarece tespit edilir ve tahliye edilerek yıktırılır. İdare yıkım masraflarını sonrasında maliklerden hisseleri oranında tahsil edebilir.
90 günlük sürede maliklerce yıkım yapılmadığının tespitinden sonra yapının tahliye edildiğine ve elektrik su, doğalgaz gibi hizmetlerin kapatıldığına dair ilgili kurum yazısı düzenlenir ve yıkım sorumlusu olarak fenni mesul belirlenir. Tüm işlemler tamamlandığında 6 işgünü içinde yıkım ruhsatı düzenlenir. Yıkıma fiilen engel olunması halinde idare, kolluk kuvvetlerinden yardım isteyerek yıkımı gerçekleştirir ve engel olanlar hakkında suç duyurusunda bulunulur.
Yeni düzenleme ile riskli yapı tespit raporu ve tahliye işlemlerine esas olacak bildirimlere ilişkin tebligat esasları değiştirilerek sürecin ilerlemesini kolaylaştırmıştır. Buna göre riskli yapı tespitine ilişkin bilgileri ihtiva eden tutanak, tebliğ yerine geçmek üzere yapıya asılır, maliklere e- devlet uygulaması üzerinden bildirim yapılır ve yapının adresinin bağlı olduğu muhtarlıkta 15 gün süre ile ilan edilir. Muhtarlıktaki ilanın son günü maliklere ve ilgililere tebligat yapılmış sayılır. İtiraz süresi riskli yapı kararının tebliğinden itibaren 15 gündür. İtiraz üzerine inceleme Başkanlıkça belirlenen heyet tarafından karara bağlanır.
Kentsel dönüşüm sürecindeki idari kararlara karşı 30 gün içinde idare mahkemesinde dava yolu açıktır.
Comments