Kiracının konut sahibi olması tahliye sebebi midir?
Konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracının konut sahibi olması tahliye nedenleri arasında sayılmıştır.
Bunun için kiracının veya eşinin aynı ilçe veya belediye sınırları içinde oturmaya elverişli konutunun olması gerekir. Büyükşehirlerde il değil, ilçe esas alınacaktır.
Kiracı veya eşine ait taşınmazın konut niteliğinde bulunması şarttır. Çatılı işyerleri için bu hüküm uygulanmaz.
Yasa sadece kiracının eşinin konutunun varlığına bu hakkı vermiş olup, kiracının çocukları veya anne babasının konutunun bulunması kiraya verene dava hakkı vermeyecektir. Eşe ait konut yönünden değerlendirme yapabilmek için eşlerin birlikte yaşıyor olma şartı bulunmaktadır. Boşanmış veya ayrı yaşama hakkı bulunan eşe ait konutun varlığı tahliye gerektirmez.
Kiracı veya birlikte oturduğu eşine ait konutun oturmaya elverişli bulunması da gerekir. Engelli veya yaşlı bir kiracının asansörsüz bir binanın 4. katında konutunun bulunması halinde ortada kiracıya ait elverişli bir konutun bulunduğundan söz edilemeyecek ve dava reddedilecektir. Buradaki elverişliliği objektif olarak anlamak gerekir, konutta kiracının çocuğunun oturması veya kirada oluşu objektif olarak konutu oturmaya elverişsiz kılmaz.
Kiracıya veya eşine ait konutun kiracının sosyal statüsü ve aile nüfus sayısına da uygunluğu şarttır.
Kiraya verenin bu nedene dayalı olarak dava açabilmesi için sözleşme kurulurken kiracı veya eşine ait konutun bulunduğunu bilmiyor olması ve bu durumu sonradan öğrenmiş olması gerekir.
Davanın sözleşme sonundan itibaren 1 ay içinde açılması gerekir.
Dava devam ederken kiracı veya eşine ait konutun satılması davayı etkilemeyecektir. Zira davanın başında var olan hukuki durumun değişmesine kiracı kendisi sebebiyet vermiştir ve sonuçlarına katlanması gerekir.
Comments