İhtiyaç nedeniyle tahliye davası kimin ihtiyacı için açılabilir?
Kiraya veren ve malik;
kendisi,
eşi,
altsoyu (çocuk ve torun)
üst soyu (ana-baba-dede)
yasa gereği bakmakla yükümlü olduğu kişiler için ihtiyaç nedeniyle tahliye davası açabilir.
İhtiyaç nedeniyle tahliye davası hangi sürede açılır?
01.09.2023 itibariyle kira ilişkisinden doğan davalar için arabuluculuk şartı getirilmiştir. Zorunlu arabuluculuk öncesinde sözleşmede öngörülen sürenin bitiminden itibaren 1 ay içinde davanın açılması gerekmekteydi. Bu tarihe kadar yazılı bir ihtar varsa kiraya veren 1 ayla sınırlı olmadan yeni kira dönemi içinde davasını açabiliyordu. Arabuluculuk sonrası yeni uygulama yargı kararları ile önümüzdeki aylarda şekillenecektir.
İhtiyaç nasıl ispatlanır?
İhtiyaç nedeniyle tahliye davasında davacının (veya lehine dava açtığı yakınının) ihtiyacının haklı samimi olması ve bu durumun dava süresince devam etmesi şarttır. İhtiyaç sahibinin aynı il içinde başka konutu (veya işyeri ihtiyacı içi dava açılmışsa işyeri) bulunmaması başta olmak üzere her olayın özelliğine göre ihtiyacın ortaya konması gerekmektedir. Aksi takdirde dava reddedilecektir. Bu itibarla, tapu kayıtları, ihtiyaç sahibinin kirada oturduğuna dair kira sözleşmeleri, işyeri ihtiyaçlısının işinden ayrılmış ve halen çalışmıyor oluşuna ilişkin belgeler, işyerinin nitelikleri, yurt dışından kesin dönüş yapacakların mevcut işlerinden ayrıldıklarına ilişkin belgeler, tanık beyanları, olayın niteliğine göre sağlık raporları gibi deliller mahkemece değerlendirilecektir.
Mal sahibi olmayan kiraya veren dava açabilir mi?
Bir taşınmazın kiraya verilebilmesi için mal sahibi olmak zorunluluğu yoktur. Bu halde her kadar yasa dava hakkını kiraya verene tanımışsa da sözleşmeye taraf olmayan mal sahibinin konut veya işyeri ihtiyacı sebebiyle tahliye davası açabilmesi mümkündür.
Birden fazla kiraya veren varsa davayı kim açabilir?
Öncelikle kiraya verenin dava hakkı mutlaktır ve bu sıfatla davasını açabilir. Birden fazla kiraya veren, sözleşmeye taraf olmuşsa aralarında mecburi dava arkadaşlığı söz konusu olduğundan birlikte dava açmak zorundadırlar.
Bir taşınmazın birden fazla maliki olması mümkündür. Bu durum kanundan (miras) kaynaklanıyorsa elbirliği mülkiyeti söz konusudur ve bu halde ihtiyaç tek bir paydaş için söz konusu olsa bile tüm paydaşlar birlikte dava açmak ( veya açılmış davada diğer paydaşlardan muvafakat almak) zorundadır.
Taşınmaz mülkiyetindeki ortaklık miras gibi kanuna değil de sözleşmeye dayanıyorsa yani elbirliği mülkiyeti değil, müşterek mülkiyet söz konusuysa davanın açılabilmesi için pay ve paydaş çoğunluğu birlikte gerekir. Örneğin A, B ve C 1/3 er payla sayın aldıkları bir taşınmaz hakkında ihtiyaç nedeniyle tahliye davası açılabilmesi için en az 2 paydaş ve 2/3 pay gerekir. Paydaşlardan birinin sözleşme ile kiraya veren sıfatını haiz olması durumunda bu paydaşın kiraya veren sıfatıyla tek başına dava açabilmesi mümkündür.
Tahliyeden sonra başka birine kiralama yasağı var mıdır?
İhtiyaç nedeniyle tahliye kararına dayalı olarak mecurun boşaltılmasından sonra kiraya veren haklı bir sebep olmaksızın 3 yıl süre ile taşınmazı başka bir kişiye kiralayamaz. Aksi halde eski kiracıya 1 yıllık kira tutarında tazminat ödemek zorunda kalabilecektir.
Kommentare