Kentsel dönüşümde sağlıklı ve güvenli yaşam alanlarının yaratılmasının tek yolu yeniden inşa değildir. Yapı güçlendirme işlemleri ile sağlamlaşacak nitelikte ise bu yol ile kanunun amacına ulaşmak mümkündür.
Kentsel dönüşüm mevzuatı kapsamında malikler güçlendirmeyi tercih edebilirler. Ancak bilinmelidir ki gerçek anlamda ve kabul edilebilir bir güçlendirme işlemi sanıldığı kadar maliyetsiz, küçük sıva dokunuşları ile tamamlanabilecek bir uygulama değildir. Riskli bir yapının güçlendirme yoluyla kurtarılması masraflarının, yeniden inşa maliyetinin yanında çok da küçük bir oran olamayacağı bilinmelidir. Gerekli masraflardan kaçınan bir güçlendirme projesi idarece kabul görmeyecektir.
Yapı hakkında riskli yapı kararı alınması ve maliklere 90 günlük yıkım süresi verilmesi durumunda malikler bu süre içinde yapının güçlendirme ile riskli yapı olmaktan çıkacağını tespit ettirmek , bu yöndeki teknik projeyi hazırlatarak ilgili idareye sunmak ve güçlendirme ruhsatı almakla yükümlüdür. Güçlendirme fiilen uygulandıktan sonra gerekli tespitleri yapan idare, tapudaki riskli yapı şerhini kaldıracaktır.
Güçlendirme seçeneği maliklerden birinin salt çoğunluk sağlanmadan yaptığı bireysel başvuru sonrasında salt çoğunluğun güçlendirme yönünde oluşması halinde gündeme gelebilecektir zira riskli yapı tespiti, salt çoğunluğun oluşmasına müteakip istenmiş ve salt çoğunluğun yeniden inşa yönünde kararı varsa güçlendirme yoluna gitmek söz konusu olmayacak, yapı karar doğrultusunda yeniden inşa edilecektir.
Comments